Скокът на здравната вноска няма да реши проблема с недостатъчното финансиране
Скокът на здравната вноска няма да реши проблема с недостатъчното финансиране / netinfo

Обявените от БСП намерения за повишаване на здравноосигурителната вноска от 6 на 7 % не могат да решат проблема с недостатъчното финансиране на здравната система- това се казва в декларация на Българската стопанска камара. Според камарата такова решение ще има само минимален временен ефект, тъй като не отстранява двата основни недостатъка на системата – отсъствието на реформи и контрол върху разходите и недостатъчното финансиране от държавния бюджет на лицата, които по закон трябва да осигурява.

От БСК посочват, че лицата – основни потребители на здравни услуги (пенсионерите и децата), се осигуряват от държавния бюджет с вноски, които са 3,5 пъти по-ниски от тези на работещите.

Въпреки че са значително по-малък брой, работещите лица осигуряват 70 на сто от приходите на здравната каса, а държавният бюджет – 30 на сто. Това означава също, че вноските от държавния бюджет на практика не са 6 на сто, а 1.8 на сто.

Ако осигурителната вноска се повиши на 7 на сто, приходите на здравната каса ще нараснат с 16.6 на сто, като 70 на сто от това увеличение ще се поеме отново от работещите лица.

Ако вноската се запази 6 на сто, но държавният бюджет започне да осигурява на същия доход, както на работещите лица, приходите на здравната каса ще нараснат с 250 на сто, изчислили са в БСК.