Скандалът с Уолфовиц заплаха за преговорите за повишаване помощта за бедните страни?
Скандалът с Уолфовиц заплаха за преговорите за повишаване помощта за бедните страни? / netinfo

Напрежението, предизвикано от скандала за непотизъм, в който се оказа замесен президентът на Световната банка Пол Улфовиц, може да застраши започналите преговори за увеличаване на помощта на богатите страни за най-бедните държави в света, предаде АФП. Агенцията се позовава на германския министър на кономическото сътрудничество и развитие Хайдемари Вичорек-Цойл.

На пролетната среща на СБ Хайдемари Вичорек-Цойл заяви, че институция като банката съществува благодарение на моралния си авторитет и на доверието в нея. "Ние се боим, че СБ може да има трудности в получаването на ново финансиране", добави германският министър, предаде БТА.

В заключителното си комюнике министрите от 185 страни членки на световната финансова институция изразиха голямата си загриженост по повод полемиката около Пол Улфовиц. Той е подложен на остри критики за това, че малко след избирането му начело на СБ през 2005 г. е осигурил значително увеличение на заплатата на неговата приятелка Шаха Риза, която е работела за банката.

Вчера обаче Улфовиц "върна топката" в полето на страните членки на СБ. Много е важно страните донори да спазват обещанията си за оказването на помощ и отписването на дълговете на бедните страни, каза президентът на банката. Той добави, че няма да подаде оставка от заемания от него пост.

Данни на СБ показват, че за първите четири години на 21 век бедността по света е намаляла, като процентът на хората, живеещи с по-малко от 1 долар на ден е спаднал до 18,4 на сто от световното население. Това означава985 млн. души в сравнение с 1,25 млрд. души през 1990 година.