/ Thinkstock/Getty Images
Ще поскъпне ли хлябът наесен?
94337
Ще поскъпне ли хлябът наесен?
  • Ще поскъпне ли хлябът наесен?
Вероятно през есента хлябът ще поскъпне. Това прогнозира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 
Според бизнеса увеличението ще е заради по-високата цена на тока, цената на природния газ, както и цената на житото. Тази година качеството на реколтата е много високо и изкупната цена ще е по-висока с около 10%.
 
Високите разходи за бизнеса ще увеличат и цената на хляба за крайния потребител, коментира за Дарик председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 

Тя обаче не се ангажира с колко точно ще се покачи цената на хляба.
 
"Няма как повече, и не съществуват ресурси в хлебопроизводителите, работещи на светло, които да покриват повишените енергийни производствени разходи, да покриват повишената цена на водата. Не съществуват ресурси, които да поемат повишената цена на човешкия труд, защото при нас минималната работна заплата нето е 1000 лева, а бруто е 1504 лева. Няма как хлебопроизводителите да се стремят да бъдат конкурентоспособни и да създават качество и да се опитват да правят компромиси със същото", обясни Кукушева.
 
От бранша настояват за активна борба със сивата икономика в хлебопроизводството.