/ Dariknews.bg, архив
Социалните работници от отделите към Агенцията за социално подпомагане може да получат и над 10-процентово увеличение на заплатите от началото на следващата година - това стана ясно от думите на ресорния министър Бисер Петков, който заяви, че допълнителните средства за персонал в бюджета на министерството ще се насочат приоритетно към тази агенция. Според проекта на държавния бюджет сумата за заплати в социалното министерство за догодина се увеличава с 9.4 милиона лева, което ще позволи вдигане на възнагражденията с до 10 процента. Освен социалните работници, част от тази система са трудовите инспектори и служителите в бюрата по труда.

Социалните работници започват проверки по училищата
 
От 500 до 550 лева - така изглежда брутната заплата на социалните работници и служителите в дирекциите "Социално подпомагане", които работят с над 3 милиона българи и се грижат за отпускането на социални и семейни помощи, закрилата на децата и предоставянето на социални услуги. Именно за тях ще се търси вариант за увеличение на заплатите с 10 или повече процента, заяви министър Бисер Петков:
 
„Нека да го имаме решението. Това, което сме заявили, че приоритетно ще бъде за работещите в Агенцията за социално подпомагане“.

КНСБ с писмо до социалния министър за командированите работници
 
Ако заплата от 500 лева се увеличи с 10 процента, новият й размер от 550 лева отново ще се доближава до минималната работна заплата, която от догодина става 510 лева. През лятото социални работници инициираха петиция, в която поискаха двойно увеличение на възнагражденията, въвеждане на добавка, наречена "коефициент риск", заради стреса и риска от болести при работа, добавка за професионален стаж, както и допълнително заплащане за някои празници, като Коледа и Великден.