Шеврон ще инвестира 37 млрд. долара в петролни проекти в Казахстан
Шеврон ще инвестира 37 млрд. долара в петролни проекти в Казахстан / ThinkStock/Getty Images

Американската компания "Шеврон" ще инвестира 36,8 млрд. долара в разрастването на петролния проект "Тенгиз" в Казахстан. Съобщението идва на фона на възстановяване на цената на суровия нефт до близо 50 долара за барел, пише агенция "Блумбърг".

Компанията и нейните партньори ще похарчат 27,1 млрд. долара за съоръжения, 3,5 млрд. долара за сонди и 6,2 млрд. долара за непредвидени разходи, съобщиха от "Шеврон" в изявление.

Петролните гиганти с рекордни загуби

Очаква се първите барели петрол от новия проект да бъдат добити през 2022 г. Това е и най-голямата петролна инвестиция, която предстои да бъде одобрена тази година. Нейното осъществяване показва готовността на нефтените компании да инвестират в обещаващи проекти, след като цените в сектора спаднаха с близо 40%.

Според Алън Гууд, анализатор за компанията "Морнингстар" това разширяване на дейността работи добре при цена на петрола от около 50 долара. По неговите думи, независимо от високата цена на инвестицията, проектът може да осигури възвръщаемост.

След разширяването на добива от "Тенгиз" продукцията от полетата на ден ще достига 260 000 барела или близо 13 млн. тона годишно.

Миналата година различни компании по света съкратиха над 1 трлн. долара в инвестиции, за да устоят на икономическия спад, вследствие на който цените на петрола спаднаха със 75% от юни 2014 г. до януари т.г.

По думите на "Шеврон" този спад е понижил цените на някои услуги и апаратура за сондиране, от което компанията мисли да се възползва. "В момента има липса на инвестиции и по тази причина човек трябва да е готов да поема такива рискове“, посочи Пол Санки, анализатор към компанията "Уолф рисърч".

"Шеврон" иска да възкреси проекта "Бургас-Александруполис"

По думите на казахстанския енергиен министър Канат Бозумбаев договорът за използване на находището приключва през 2033 г., като към момента компаниите в съвместното дружество, ръководещо експлоатацията му - "Тенгизшевронойл", не са поискали удължаване.

В "Тенгизшевронойл", освен "Шеврон" дялове имат "Ексон" (25%), "Казмунай газ" (20%) и руската "Лукойл" (5%).

Източник: БГНЕС