Шефът на столичната „Топлофикация”: Нямаме желание да продаваме жилища на длъжници
Шефът на столичната „Топлофикация”: Нямаме желание да продаваме жилища на длъжници / netinfo
Стоян Цветанов за собствеността на тръбите
51663
Стоян Цветанов за собствеността на тръбите
Стоян Цветанов за справедливите сметки
  • Стоян Цветанов за собствеността на тръбите
  • Стоян Цветанов за справедливите сметки

Над 13 млн. лева е събрала „Топлофикация-София" по съдебен ред през миналата година, а само за първите три месеца на 2012 година събраните стари задължения са 3,2 млн. лева. Това съобщи пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов. Около 14 хиляди са заведените граждански и изпълнителни дела през 2011 г., а 7 000 са дела при частен съдебен изпълнител.

Според шефа на столичната „Топлофикация" дружеството няма да успее да покрие по-високите си разходи за синьо гориво и натрупаните загуби дори и с предстоящото увеличение на парното с 9 процента. Стоян Цветанов подчерта, че към днешна дата има около 2 800 заявления за разсрочване на задълженията. Няма проблем с отлив на клиенти, категоричен беше той.

За справедливостта на сметките

„Сметките са проблем за джоба на много хора и ние много добре го осъзнаваме", каза Стоян Цветанов и допълни, че тежката зима е увеличила сметките на столичани, защото са консумирали повече енергия.

По думите му в сградите, в които имало нормално потребление - примерно с термостат-вентили поставени на 3, там цената за сградната инсталация е много по-малка отколкото в сгради, в които се краде. „Топлофикация" е задължена да доставя топлинната енергия до абонатната станция и оттам насетне разпределението се прави от топлинните счетоводители, коментира Цветанов по повод справедливостта на сметките.

„Всеки иска да плати онова, което е консумирал като енергия - и така трябва да бъде. Решението обаче няма да го даде „Топлофикация", няма да го даде и топлинния счетоводител. Решението е вътре в етажната собственост, между нас", допълни той.

Запитан дали решението е в индивидуалните сметки, Стоян Цветанов подчерта, че има съвременни методи за отчитане, които позволяват всеки месец да бъде отчетен уреда ви и да получавате реалната сметка. „Това е пътят, който ще ни извади от тази ситуация, която вече 10 години дебатираме, защото дистанционното отчитане е малко по-скъпо, но тази инвестиция се възвръща", заяви той.

Съдебното дело е крайната фаза, към която пристъпваме - преди това сме се опитали да се свържем с всеки клиент, напомни още шефът на столичната „Топлофикация". За първите три месеца на тази година имало около 2700 заявления за издаването на заповед за изпълнение, а около 1300 са изпълнителните дела

Досега нямало взети жилища за неплатено парно

„Топлофикация-София" няма нито желание, нито намерения да продаваме жилищата на длъжниците, заяви още изпълнителният директор на дружеството. Стоян Цветанов коментара позицията на юристи, според които текстове в законите за енергетиката и за етажната собственост допускали възможност Топлофикация да обяви за публична продан цял блок в случая, че живеещите са си направили асоциация на собствениците при две неплатени фактури.


„Ние досега апартаменти не сме взимали и нямаме такова намерение - отново заявявам намерението на компанията да води нормален диалог с клиентите си", коментира Цветанов. Шефът на „Топлофикация-София" допълни, че съдът е този, който присъжда делото на дружеството или на клиентите. Когато се стигне до изпълнително дело, то се дава на съответната съдебно-изпълнителната служба и тя предприема своите действия - това вече е работа на тези служби, а не на „Топлофикация".

Стоян Цветанов подчерта, че целта на Топлофикация е решението с некоректните абонати да се търсят преди завеждането на съдебно дело.

Тръбите не са на „Топлофикация", а на гражданите

Запитан за желанието на столичани, които твърдят, че искат да прекъснат на 100 процента отношенията си с „Топлофикация", но тръбите минават през домовете им, Стоян Цветанов коментира, че във всички нови сгради решението е намерено. „В сградите, строени след 2000 г., решението е промяна на тръбната разводка. На входа на всеки апартамент има индивидуален топломер, който отчита реално само вашата консумация", обясни той.

Цветанов призна обаче, че проблемът стои за старите блокове. „Има едно неразбиране в някои от хората, които казват „ама тия тръби, елате вземете си ги, не ги искам, трябва да ми плащате наем и т.н". Нека веднъж завинаги да си кажем, че тези тръби не са на „Топлофикация", те са на гражданите - нямаме никаква собственост върху тях. Така както всеки има идеална част от общата част, така е и с тръбите", коментира шефът на столичната „Топлофикация".

Засега не спират топлото - чакало се застудяване

При наличието на три поредни дни, в които средноденонощните температури са над 12 градуса в София, Топлофикация има възможност да спре парното, уточни още шефът на дружеството. Засега обаче това условие не било изпълнено и се прогнозирало застудяване следващата седмица.

„Засега няма възможност за спиране на парното, тъй като средноденонощните температури са доста по-ниски, а от вторник по прогнози се очаква отново да застудее", обясни Стоян Цветанов. Той допълни, че тези, които искат да спрат отоплението, могат да подадат заявление за това в съответния район и в рамките на няколко часа тези сгради ще бъдат спрени. Условието е обаче всички в сградата да са съгласни за подобна стъпка.

Столичани се опасяват, че с удължаването на отоплителния сезон не само януарските и февруарските сметки, но и тези за март ще бъдат високи, защото въпреки спрените радиатори ще се отчита разходът за сградна инсталация. Шефът на дружеството обясни, че почти всички сгради в София вече били оборудвани с нови абонатни станции, като електрониката им позволява при затопляне на времето станцията да се притвори и да подава по-малко енергия. „Така че ако всички хора в сградата намалят със съответните вентили потреблението си, това ще се отрази в абонатната станция и тя ще подава по-малко топлинна енергия", допълни Стоян Цветанов.

Нормативната уредба ни задължава да осигурим топлоподаване на столицата до 30 април, напомни той. Шефът на „Топлофикация"-София отхвърли опасенията, че отоплителния сезон ще приключи тогава, когато свърши заявеното количество газ от доставчика. „Не можем да знаем кога ще има три поредни топли дни, а количествата на синьото гориво е друга тема и тя не засяга отоплението на хората", обясни той.

 

Очаквайте цялото интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Топлофикация-София Стоян Цветанов