СБ: България да се подготви финансово за справяне с бедствия
СБ: България да се подготви финансово за справяне с бедствия / netinfo

България, която се намира в един от най-изложените на опасности от земетресение райони на Балканите, трябва да действа бързо, за да се подготви финансово за възможно голямо природно бедствие, се казва в доклад на Световната банка.

Банката, която работи по създаването на фонд, в който да бъдат събрани средства за борба с природни бедствия в Югоизточна Европа, счита, че при голямо земетресение в столицата на България София, загубите могат да достигнат до 5 милиарда долара или около 11% от БВП. „България е една от най-изложените на опасности от земетресение страни в региона и до този момент финансовите средства за справяне с опасност от природни бедствия са много малки“, съобщи Еужен Гуренко, един от авторите на доклада. „Каквото е възможно да се направи, трябва да се направи скоро. България, която има население по-малко от 8 милиона души, пострада от серия от земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер в началото на 20- век. Последното голямо земетресение от 1986 г. разруши 80% от сградите в засегнатия регион на Стражица, посочват авторите на доклада.

Застраховките на недвижимо имущество в България и другите бивши комунистически страни от Източна Европа намаляха чувствително през последните 18 години главно заради намаляването на доходите. Само около 9% от собствениците на жилища в България имат застраховка срещу обикновени природни бедствия и дори по-малко - около 6% за катастрофални природни бедствия, сочи проучване на Иншурънс Регулатор. България бе връхлетяна от най-големите наводнения от 50 години насам през 2005 и 2006 г., което показа безпомощността на страната при справянето с природни бедствия и много хора, чиито жилища бяха разрушени, все още живеят в каравани. Правителството увеличи четири пъти бюджета за спешна помощ до около 38 милиона лева тази година. Загубите от наводненията се равняват на около 700 милиона долара.