/ Thinkstockphotos
САЩ отменят едно от четирите изключения от наложените санкции, което позволява на чуждестранни компании да работят с иранската ядрена програма без опасност от ответни действия, заяви на пресконференция държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от АП.

Помпео: Връщаме санкциите за иранската ядрена централа „Фордоу”

Изключението за някога държания в тайна подземен завод във Фордоу ще бъде отменено от 15 декември. Неотдавна Иран обяви, че ще поднови обогатяването на уран в обекта, построен в планина. „Подходящото количество обогатяване на уран за най-големият в света държавен спонсор на тероризма е нула“, подчерта Помпейо, призовавайки Техеран да се откаже незабавно от дейност във Фордоу.

Заемащи твърда позиция срещу Иран конгресмени призоваваха държавния секретар на САЩ да отмени всички изключения, но възразяваха особено силно срещу Фордоу, отбелязва АП. Изключенията за Фордоу, АЕЦ Бушехр, обекта „Арак“ и изследователския реактор на Техеран бяха подновени за последен път в края на октомври.

Иран започна изграждането на още един ядрен реактор

Освен това Помпейо предупреди Техеран да не предприема силови действия срещу протестите, предизвикани от повишаването на цените на горивата.
БТА