/ БГНЕС
Иран започна да налива бетон в основите на втори ядрен реактор в своята електроцентрала в Бушер, съоръжение, което Техеран посочва като основание да наруши ограниченията за обогатяване на уран, определени от ядрената сделка за 2015 г. със световните сили.

Американската кампания за натиск чрез санкции блокира Техеран да продава суровия си нефт в чужбина. Тези санкции влязоха в сила след като президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно оттегли Америка от споразумението през месец май 2018 г. „Не ние сме започнали да нарушаваме ангажиментите си, а те не спазиха своите ангажименти и ядрената сделка не може да бъде приета като еднопосочна пътна карта“, каза Али Акбар Салехи, ръководител на Иранската организация за атомна енергия.

Бушер се захранва от уран, произведен в Русия, а не в Иран, и се следи от Международната агенция на ООН за атомна енергия. Иран обаче започна 4,5% обогатяване отчасти за доставка на Бушер, въпреки че сделката го ограничава до 3,67%.

Въпреки че това все още не е близо до нивото на обогатяване на уран за оръжие - 90%, експертите по неразпространение предупреждават за нарастващия запас на Иран и увеличаването на обогатяването ще започне да съкращава времето, за което Техеран ще бъде в състояние да събере достатъчно материал за атомна бомба.

В неделя камиони-бетоновози изляха товара си в подготвените основи на втория реактор, докато журналистите наблюдаваха в Бушер, на около 700 км южно от столицата на Иран, Техеран. Властите твърдят, че новият реактор и един трети, планиран да бъде построен, ще добавят всеки по над 1000 мегавата в иранската електрическа мрежа. Изграждането на ядрените енергийни мощности е с помощта на Русия, която най-накрая пусна първия реактор на Бушер в експлоатация през 2011 г. след десетилетия закъснения.
БГНЕС