Иран пусна пробно АЕЦ „Бушер”
Иран пусна пробно АЕЦ „Бушер” / снимка: БГНЕС

Иран извърши пробно пускане на атомната електроцентрала в южния ирански град Бушер, построена с помощта на Русия, като част от подготовката за въвеждането й в действие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На церемонията присъства генералният директор на Росатом Сергей Кириенко, който наблюдава процеса на впръскване на виртуално гориво.

Процесът е започнал преди 10 дни, като вместо ядрено гориво се използва олово, посочи представителят на централата Мохсен Ширази пред журналисти.

Изграждането на първата иранска атомна електроцентрала от Русия в Бушер приключи, заяви Кириенко, цитиран от Франс прес.

Иран започна тестове на атомната електроцентрала в южния ирански град Бушер, построена с помощта на Русия, като част от подготовката за въвеждането й в действие. Западът, който подозира, че Техеран се опитва да произведе атомна бомба, критикуваше руската намеса в изграждането на електроцентралата.

 

 

Русия твърди, че централата се използва единствено за граждански цели и не може да се използва за програма за разработване на ядрени оръжия. Според анализатори Иран може да се превърне в основна тема в отношенията между руския президент Дмитрий Медведев и новия президент на САЩ Барак Обама, който заяви, че Вашингтон е готов да преговаря с Техеран.

Инфармацията е актуализирана към 14.00 ч