САЩ са изпратили 12 милиарда долара в Ирак
САЩ са изпратили 12 милиарда долара в Ирак / netinfo

САЩ са изпратили близо 12 милиарда долара в 100-доларови банкноти в Ирак, а след това са ги раздали, без да контролират кой ги взима и за какво се харчат, съобщава британският вестник "Гардиън".

Потресаващите мащаби на този най-голям паричен трансфер в историята на американския Федерален резерв са разкрити от комисията по надзор и правителствена реформа в Камарата на представителите, която следи дейностите по възстановяването на Ирак.

В годината след операцията в Ирак през 2003 година близо 281 милиона банкноти, тежащи 363 тона, са изпратени от Ню Йорк в Багдад за плащания на иракски министри и американски фирми. Пратките се извършвали веднъж или два пъти месечно с транспортни самолети С-130.

Най-големият трансфер - 2 милиарда 401 милиона и 600 000 долара - бил извършен на 22 юни 2004 година, шест дни преди официалното предаване на властта на иракчаните.

Председателят на комисията на долната камара на Конгреса Хенри Уаксман, който е яростен критик на войната в Ирак, казва, че начинът на разпределяне на парите бил умопомрачителен.

Свидетелства пред комисията обаче сочат, че високопоставените американски представители в Ирак не са били загрижени от тази ситуация, защото парите не са били на американските данъкоплатци.