САЩ разтревожени от високите цени на петрола
САЩ разтревожени от високите цени на петрола / снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката на САЩ Самюел Бодман снощи изрази тревога от растящите цени на петрола, които наближават прага от 100 долара за барел. Той заяви, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да увеличи производството си, предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

Според Бодман за увеличаването на цените на петрола частично допринасят недостатъчните обеми на петролните доставки на световния пазар. Министърът изтъкна, че поддържа постоянен контакт с колегите си от ОПЕК и другите основни производители на петрол и ги призовава да увеличат добивите си.

Бодман отхвърли критиките на някои конгресмени демократи, които твърдят, че продължаващото закупуване на петрол от неговото ведомство за стратегическия петролен резерв на САЩ допринася за покачването на цените, тъй като и без това количествата не достигат за търговски цели.

Министерството на енергетиката обяви, че е сключило договори с три корпорации за увеличаване на държавния резерв от януари 2008 година на 12,3 милиона барела. Според Бодман това количество не е голямо, дори в сравнение с обемите на потребление в САЩ , така че практически не оказва влияние върху цените. Той добави, че попълването на федералния петролен резерв ще продължи.