САЩ ни даде висока оценка за уреждането на въпроса с иракския дълг
САЩ ни даде висока оценка за уреждането на въпроса с иракския дълг / netinfo

Висока оценка на решението на българското правителство за уреждане на въпроса с иракския дълг получи от американския зам.-министър на финансите Робърт Кимит вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин по време на среща си с него във Вашингтон. Това ще даде допълнителен тласък за икономическата стабилизация на страната, е казал Кимит.

Предмет на разговора между Кимит и Калфин е било и по-широкото участие на български фирми в икономическото възстановяване на Ирак, като двамата са обсъдили основните направления на подобно участие.

Министър Калфин и Робърт Кимит са засегнали в разговора си и възникналите технически пречки по ратифициране от американска страна на договора за избягване на двойното данъчно облагане, подпис между САЩ и България миналата година.

Установено е било, че подготовката на допълнителния протокол, който скоро трябва да бъде подписан между двете страни върви добре и ще стане факт в близките месеци.

Кимит е заявил, че независимо от забавянето на ратификацията, в момента, в който договорът започне да действа, той ще има обратна сила, считано от началото на 2008-ма.