Сакскобургготски: Завърналите се от чужбина да работят в администрацията
Сакскобургготски: Завърналите се от чужбина да работят в администрацията / Sofia Photo Agency, архив

Симеон Сакскобургготски призова учащите в чужбина млади хора да потърсят реализация в администрацията.

Това стана по време на конференцията, която е на тема "Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?".

Форумът е организиран от Либералния институт за политически анализи, Българския студентски клуб в Кеймбридж и Expat Capital в двореца "Врана". В него участват студенти и професионалисти, които учат и работят в чужбина, политици, представители на бизнеса, общественици, българи, които са завършили образованието си извън граница и завърнали се в България.

По думите на Сакскобургготски независимо с какви мотиви много от младите хора са тръгнали да учат в чужбина, то резултатът за обществото ще е положителен. Той напомни, че когато през 2001 г. е поканил тогава т.нар. юпитата да се върнат в България е имало притеснения дали тези хора ще се справят. Считам, че те са се справили отлично с това предизвикателство. Почти неусетно започнаха да въвеждат друг манталитет, други идеи и новаторски разбирания в управлението, каза Сакскобургготски. Той добави, че днес може би се намираме пред подобно предизвикателство.

Сакскобургготски: Към бежанската криза трябва да се подходи с разбиране

В интерес на нашата родина е да се поогледате и да се позамислите дали с вашите знания, не би било много ползотворно да се включите в самата администрация на държавата, каза бившият премиер и добави, че би било много позитивно тези млади хора да участват в модернизацията на нашата администрация.

Симеон Сакскобургготски: Разбих мита, че кралските особи не са демократи

Модернизацията не се постига само с пожелателни изказвания, охкания, критики, но и с личния пример, отбеляза той. Други проблеми, за справянето, с които може да помогнат младите хора, са реформата в съдебната система и корупцията. Надявам се, че с общи усилия можем да възстановим доверието към нашата съдебна система, посочи Сакскобургготски.

източник: БТА