/ Thinkstock/Getty Images
С колко ще се повиши цената на тока и парното?
98046
С колко ще се повиши цената на тока и парното?
  • С колко ще се повиши цената на тока и парното?
Днес ще стане ясно с колко ще се повиши цената на тока и парното. И трите електроразпределителни дружества искат поскъпване на електроенергията от 1 юли.
 
ЕРП-та искат поскъпване на тока от юли

ЧЕЗ предлага потребителите в Западна България да плащат 0,14 лв. за ток през деня вместо сегашните 0,13 лв. за киловатчас. Нощната тарифа ЧЕЗ настоява да нарасне с 51%, от 0,06 на 0,09 лв.
 
Компанията ЕВН е поискала цената през деня да се повиши от 0,17 на 0,18 лв., а през нощта - от 0,10 на 0,11 лв. за киловатчас. Предложението на Енерго про е за средно увеличение на цената на тока от 5,5%.
 
С колко точно ще поскъпне токът, ще стане ясно днес. Парното и топлата вода също ще повишат цената си, защото енергийният регулатор реши да повиши цената на синьото гориво с 10,8%. По правило при скок на газа над 5%, цените на топлоенергията се увеличават.
 
Природният газ от 1 юли поскъпва 10,81%

Заради по-скъпия газ се очаква скок и в цените на хранителните продукти, тъй като много фирми работят на газ. Цените на газа влияят косвено и на стойността на тока.
 
От държавния доставчик "Булгаргаз" посочиха като причини за исканото поскъпване на синьото гориво - повишението на цената на руския газ заради високите цени на петрола и повишаване на котировките на долара спрямо еврото.