/ iStock/Getty Images
Богатите руснаци са започнали да инвестират парите си в имоти в Турция и Обединените арабски емирства, търсейки финансово убежище след нахлуването на Москва в Украйна и западните санкции, съобщи Ройтерс.

„Продаваме седем до осем имота на руснаци всеки ден“, каза Гюл Гюл, съсобственик на компания за недвижими имоти в Истанбул. „Те купуват в брой, отварят банкови сметки в Турция или носят злато", разказа още Гюл.

Суперяхтите на Абрамович акостираха в Турция

В Дубай Тиаго Калдас, главен изпълнителен директор на фирмата за недвижими имоти Modern Living, вече е наел трима рускоговорящи агенти, за да отговори на руския интерес, който според него е скочил десетократно.

Санкциите, наложени след инвазията на 24 февруари, включват изключването на Русия от банковата система SWIFT и блокирането на сметките на олигарси, за които се смята, че са близки до президента Владимир Путин. Докато Турция и ОАЕ критикуваха руската офанзива, Анкара се противопоставя на санкциите извън ООН срещу Русия и двете страни имат относително добри връзки. Турция и Русия все още извършват директни полети помежду си, като потенциално предлагат маршрути за руснаци и техните пари, пише още агенцията.

„Това са богати руснаци, които не са олигарси“, каза Гюл ."Те намират начини да донесат парите си в Турция." „Има клиенти, които купуват от три до пет апартамента“, добавя брокерът.

Путин: Западът се опитва да заличи руската култура

И Турция, и Обединените арабски емирства предлагат стимули за придобиване на имоти в страната. В Турция чужденци, които плащат 250 000 долара за имот и го държат три години, могат да получат турски паспорт. За малко по-малка сума Дубай, основен бизнес център в Близкия изток, предлага тригодишна виза за пребиваване. Апартаменти на стойност 750 000 дирхама (205 000 долара) - прагът за получаване на виза - са най-търсените, но по-скъпите имоти на изкуствените острови като лъскавия Палм Джумейра в Дубай стигат до до 6 милиона дирхама.
 
Ройтерс