/ БГНЕС
Две луксозни суперяхти, собственост на руския милиардер Роман Абрамович, акостираха в Турция, съобщиха местни медии. Анкара не се присъедини към европейските санкции срещу Москва, насочени срещу собственика на футболния клуб "Челси" и други олигарси.

Западните държави конфискуват такива активи, свързани с богати руснаци, като част от усилията за оказване на натиск върху президента Владимир Путин заради инвазията му в Украйна. Абрамович беше сред лицата, включени в списъка на новите санкции, приети от Европейския съюз миналата седмица.

ЕС санкционира още руски олигарси, сред които и Абрамович (ОБЗОР)

Според турски вестници, които се позовават на сайтове за проследяване на морския трафик, рано във вторник неговата яхта „Eclipse”, плаваща под бермудски флаг, е акостирала в Мармарис. Това е втората яхта на олигарха, която хвърля котва в Турция.
 

яхта Абрамович
Guliver/Getty Images

140-метровата суперяхта „Solaris” на милиардера беше заснета в понеделник във ваканционния курорт Бодрум, също в югозападната част на страната - повече от седмица след като беше забелязана на пристанище в Черна гора, която не е част от ЕС.

Група украински протестиращи се приближиха до "Solaris" с надуваема лодка, крещейки лозунги в знак на несъгласие с пристигането му в Турция, съобщиха местни медии.

Самолет, свързван с Абрамович, който е обект на санкции, кацна в Москва

"Вие не сте добре дошли тук. Не на войната в Украйна. Махай се, руска лодка, махай се!", крещяха те, развявайки украинското знаме.
БГНЕС