Руски министър: Не сме получавали предложения от България за „Южен поток“
Руски министър: Не сме получавали предложения от България за „Южен поток“ / БГНЕС, архив

Русия не е получавала официални предложения от България за възобновяване на „Южен поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Не. Не е постъпвало официално предложение от българска страна. Да, разговори се водят. Ние четем в пресата, виждаме в медиите информациите за желанието на българската страна да създаде на своя територия хъб", каза той в интервю за телевизия „Россия 24".

Путин: Знаем, че България иска да се върне към "Южен поток", но трябват железни гаранции

„Но ние изхождаме от факта, че този проект не беше реализиран, на първо място, защото българската страна не даде разрешение за строителството на „Южен поток" в свои териториални води", припомни Новак.

„Днес ние работим над други проекти, ние не ги наричаме алтернативи, не се отнасяме към тези проекти като към алтернативни", заяви той.

Проектите за газопроводи „Южен поток" и „Турски поток" не трябва да се противопоставят - това са абсолютно различни проекти, каза Новак.

„Не бих ги противопоставял. Това са абсолютно различни проекти, макар че целта им е една - доставка на газ за европейските потребители", разясни той.

Путин и Борисов обсъдиха по телефона енергийните проекти

„Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да реализира проектите само, ако те бъдат потвърдени от всички и съществуват гаранции, че тези инвестиции, които ще се направят в тях, ще се изплатят, и ще има нужда от тази инфраструктура", каза Новак.

На днешните преговори в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха да възобновят работата по „Турски поток". Путин подчерта, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори от „Южен поток" и само разговори днес не са достатъчни за неговото възобновяване. Москва се нуждае от железобетонни гаранции, а такива няма, добави стопанинът на Кремъл.

Източник: БГНЕС