Рязко поскъпване на млякото в Германия предизвика недоволство
Рязко поскъпване на млякото в Германия предизвика недоволство / снимка: БГНЕС

Германските потребители, които отдавна са свикнали да пазаруват евтина храна, са недоволни от рязкото увеличение на цените на млякото и млечните продукти, предаде ДПА. Отчасти заради нарастващото търсене в Азия млякото е

поскъпнало с над 10 процента миналата седмица, цената на маслото се е повишила с цели 50 процента, а сиренето се очаква да поскъпне с 10 на сто.

Германският министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Хорст Зеехофер нарече увеличението на цените несправедливо и каза, че те представляват "неоправдана тежест за потребителите", пише БТА.

Органите за защита на конкуренцията са обещали да разследват случая, а потребителските организации съветват хората да сравняват внимателно цените, преди да пазаруват.

На прицел са взети не толкова фермерите, които произвеждат млякото, колкото млечната промишленост и супермаркетите, които са обвинени, че се възползват от нарастващото световно търсене. Търсенето идва главно от нововъзникващите икономики като Китай и Индия, но също и от Русия и други държави от Източна Европа, които консумират повече мляко на фона на подобряващия се жизнен стандарт.

Не само силното търсене в Азия, но и сушата, която намали продукцията в Австралия и други държави, стана причина за недостиг на световния пазар и респективно увеличение на цените в Германия, посочва ДПА.