Рейтингова агенция промени прогнозата на Украйна на негативна
Рейтингова агенция промени прогнозата на Украйна на негативна / netinfo

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс” преразгледа прогнозата за рейтинга на Украйна от "стабилна" на "негативна" във връзка с влошаването на политическата обстановка в страната и свързаните с това икономически рискове, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на Стандард енд Пуърс.

В същото време агенцията потвърди суверенните рейтинги на Украйна: дългосрочният кредитен рейтинг по задълженията в чужда валута остава "BB-", дългосрочният рейтинг по задълженията в национална валута е ''BB", а краткосрочните рейтинги са на равнище "B".

В съобщението на „Стандард енд Пуърс” се посочва, че ако в Украйна все пак се състоят предсрочни избори, те най-вероятно няма да доведат до създаване на правителство, ориентирано към реформите и пазара, особено ако на власт се върне лидерът на опозицията Юлия Тимошенко. Това може да ускори процеса на увеличаване на цените на газа, внасян от Русия, което ще бъде удар за изключително енергоемката икономика на страната, отбелязват специалистите от рейтинговата агенция.