Реалистично е до 2013-а да усвоим 2/3 от парите по европрограмите
Реалистично е до 2013-а да усвоим 2/3 от парите по европрограмите / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Реалистично е до 2013-а да усвоим 2/3 от парите по европрограмите
32534
Реалистично е до 2013-а да усвоим 2/3 от парите по европрограмите
  • Реалистично е до 2013-а да усвоим 2/3 от парите по европрограмите

Реалистичната цел на България до края на програмния период 2007-2013-та година е да бъдат усвоени около 70 процента от европейските пари, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той откри информационна кампания за популяризиране на оперативните програми у нас, която цели да мотивира потенциалните бенефициенти да реализират идеите си чрез европейско финансиране. Министър Дончев подчерта постигнатите досега резултати, според които страната ни е договорила около 35 процента от средствата по европейските програми.

Ако през лятото на миналата година разплатените европейски средства са били под един процент от общата сума, то днес процентите вече са 8 на сто или около 628 милиона евро са стигнали до бенефициентите и до българските граждани, обясни министър Томислав Дончев. По думите му започналата днес информационна кампания цели да покаже на всички бъдещи кандидати, че оперативните програми не са благотворителност, а инструмент за развитие.

„Ще бъде търсен ефект по отношение на всички категории бенефициенти - общини, земеделски производители, малък и среден бизнес, неправителствени организации, но нека да не забравяме първо цялата общественост, защото не е без значение в каква обществена среда, при какви социални настроения се реализира целият този процес. Да не забравяме публиката, медиите в държавите членки", каза министърът.

Една от програмите-отличници е Регионално развитие, където проектната готовност е на високо ниво и средно 5 кандидати се борят за даден вид финансиране. Бързо развиващи се програми са също Околна среда и Развитие на човешките ресурси. С най-много разплатени пари е програмата Конкурентоспособност, допълни Дончев, и припомни, че по програма Транспорт ще се даде възможност за модернизиране на жп транспорта.