РБ иска оставката на шеф в екоминистерството заради незаконното застрояване по морето
РБ иска оставката на шеф в екоминистерството заради незаконното застрояване по морето / снимка: Реформаторски блок
РБ иска оставката на шеф в екоминистерството заради незаконното застрояване по морето
79534
РБ иска оставката на шеф в екоминистерството заради незаконното застрояване по морето
  • РБ иска оставката на шеф в екоминистерството заради незаконното застрояване по морето

Реформаторският блок излезе с позиция в подкрепа на действията на министрите на регионалното развитие и на околната среда - Лиляна Павлова и Ивелина Василева във връзка със спирането на незаконното строителство по плажовете и дюните.

По думите на общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева случаят на плажа „Корал" само е извадил наяве напластените проблеми и порочните практики по българското Черноморие. Случаят дава основание на дясната формация, участваща в управляващата коалиция, да поиска оставката на инж. Михаил Михайлов, директор на дирекцията "Национална служба за защита на природата" към МОСВ, за „дългогодишния провал на държавната политика за опазване на природата по българското Черноморие", каза Георгиева.

„Относно "Корал", неговото бездействие е направило възможно изливането на бетон, защото още през 2013 година е направено мотивирано предложение, както изисква законът, да бъде обявена защитена местност на това място. Процедурата по обявяване на защитената местност е блокирана в министерството от оглавяваната от Михайлов дирекция", коментира тя.

Според Георгиева това е само последният случай, който „вече преля чашата на общественото търпение". През последните 12 години този висш държавен служител и бивш служител на Държавна сигурност блокира обявяването на защитени зони и територии против сроковете в закона, блокира обявяването на плановете за управление на националните и природни паркове и по този начин създава условия за извършване на престъпление спрямо българската природа, каза Георгиева.