Рамзи Осман: Не е нормално НС да приема градоустройствения план
Рамзи Осман: Не е нормално НС да приема градоустройствения план / netinfo

Бъдещите промени в Общия градоустройствен план на София ще се правят съвместно от общината, строителното министерство и Министерският съвет. Това ще запишат депутатите между първо и второ четене на закона за приложение на плана на столицата. Това каза в предаването „Портфейл” Ремзи Осман, председател на Комисията по местно самоуправление, регионално управление и благоустройство Сега всяка корекция в благоустройствения план на София става с промяна на закона от депутатите. Ето какви са аргументите на Ремзи Осман да иска такава промяна:

„Не е нормално според мен, Народното събрание да приеме плана. Това е един нормален закон, но в същия момент е един много специфичен закон. Представете си примерно колегите от Кърджали, Бургас, Русе да се произнесе за плана на София.

Ние ще го направим по принцип между първо и второ четене с измененията на плана да се занимават Министерски съвет и Общината, т.е. оперативно.

Защото един план не може да остане в този вид, след пет години ще има леки изменения и оперативно ще има възможност, примерно Общината заедно с Министерство на регионалното развитие и Министерски съвет оперативно да следят развитието на София и ако се налага, оперативно да се намесват.

Според мен най-логично е досегашната процедура до едно място да остане – Общината заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството внасят го внасят в Министерски съвет, но да не идва в Народното събрание, все пак е столица. Това е традицията”.