Ямболските общински съветници гласуваха за изграждане на завод на Язаки
Ямболските общински съветници гласуваха за изграждане на завод на Язаки / netinfo
След четиричасово обсъждане ямболските общински съветници гласуваха за предложения от кмета Кирил Тодоров меморандум-споразумение с японската фирма "Язаки Европа".

Според документа общината се задължава да изгради инфраструктурата до обекта, който ще се строи /завод за производство на електрооборудване за автомобили/, път, автобусна спирка, електро- и водопровод, канализация, телефонна линия и газифициране на обща стойност 500 000 лв.

Японската фирма спечели конкурс на общината и купи 51 400 кв. метра земя в индустриалната зона на Ямбол за 411 032 лв. Намеренията на японските инвеститори са да построят завод за производство на електрооборудване за европейски марки автомобили. В инвестицията на стойност 20 милиона евро 10 милиона ще са за оборудване, а останалите - за изграждането на новия завод. След като заработи с пълна мощност през 2009 г., в него ще се трудят 2500 души - мениджъри, специалисти и работници, е посочено в меморандума.

В момента фирмата изгражда временно пилотно предприятие на площ 4000 кв. метра, в което от април ще работят около 600 души до окончателното построяване на основния завод, съобщиха от общината.