Първанов предложи нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа
Първанов предложи нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа / снимка: DarikNews, Юлиана Николова
Първанов предложи нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа
19163
Първанов предложи нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа
  • Първанов предложи нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа

При откриването на енергийната среща на върха в София президентът Георги Първанов предложи нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа. Той заяви, че стабилността на доставките е фактор, който сериозно влияе върху регионалната и международната сигурност. Според българския държавен глава създаването на европейски енергиен регулаторен орган, който да е независим от изпълнителната власт и от участниците в газовия пазар, става все по-наложително.

 

Президентът Първанов предложи в София да бъде създадена обсерватория на енергийната общност, която ще извършва мониторинг на газовите, нефтените и електроенергийните потоци.

 

Той припомни мрачните прогнози, че след 60-70 години газовите добиви ще се изчерпват и че са необходими над 400 милиарда евро инвестиции до 2030 година за развитието на газовата инфраструктура на Европа. „Навременните и ефективни инвестиции в добив и инфраструктура за пренос и дистрибуция на газ. Принципът на свободен достъп на трети страни до инфраструктурата за пренос следва да стане доминираща практика”, са част от елементите на нова визия за сигурността на газовите доставки за Европа, анонсирана от президента.  

 

Българският президент призова да се активизира работата по големите инфраструктурни проекти като „Набуко” и „Южен поток”. „Всички те заедно с други проекти, в това число и терминалите за газификация на втечнен газ, в които са ангажирани нашите партньори, биха ускорили структурирането на пазара в следващите десет години”, каза Първанов.

 

Шейхът на Катар Хамад Бин Халифа Ал Тани призова международната общност да потуши напрежението в Близкия изток, който е богат на петрол и газ, и увери, че емирството ще продължи да спазва енергийните си задължения към всички държави.