Първанов: Газовите връзки са ключовата предпоставка за доставката на азерски газ у нас
Първанов: Газовите връзки са ключовата предпоставка за доставката на азерски газ у нас / снимки: president.bg, В. Николов
Първанов: Газовите връзки са ключовата предпоставка за доставката на азерски газ у нас
47025
Първанов: Газовите връзки са ключовата предпоставка за доставката на азерски газ у нас
  • Първанов: Газовите връзки са ключовата предпоставка за доставката на азерски газ у нас

Според българския президент Георги Първанов ключовата предпоставка за получаването на договорените количества азерски газ е изграждането на междусистемните връзки и вече много зависи от това, което ще правим на българска територия. Държавният глава изрази това мнение след разговорите си с азербайджанския си колега Илхам Алиев в рамките на официалната си визита в Баку.

И в тези, поредни разговори между двамата президенти очакваната конкретика кога и в какви количества към България ще потече азерски газ липсваше.

„В двустранен формат ние си сътрудничим. Много наши компании водят преговори в сферата на енергетиката. Същевременно отношенията между Азербайджан и Европейския съюз изиграват позитивна роля в това отношение", каза Илхам Алиев.

Първанов Газовите връзки са ключовата предпоставка за доставката на азерски газ у нас
netinfo
По думите на президента Първанов вече много зависи от това, което ще правим ние, на българска територия, за да можем да направим междусистемните газови връзки, които са ключовата предпоставка за получаването на договорените количества.

Той приветства постигнатите договорености между Азербайджан и Турция, които създават предпоставки за ускоряване на процеса за получаване и на газ за България. „Колко – това ще преценят в министерството на икономиката, защото те ще направят разчетите какво ни е необходимо", каза президентът. Той допълни, че би могъл да се произнесе и по темата за цените, но това според него би означавало, че „съвсем грубо е настъпил" територията на изпълнителната власт и на самите фирми.

„Но със сигурност, без непременно да търсите някаква връзка и противопоставяне, отново ще кажа: този малък пробив, ако той се реализира, е знаков за Европа, не само за нашия регион, не само за нас, българите и от нас зависи да поддържаме темпото, да поддържаме динамиката в следващите месеци и години", коментира Георги Първанов.