Протестиращи искат замразяване на цените на тока за година
Протестиращи искат замразяване на цените на тока за година / снимка: Sofia Photo Agency
Протестиращи искат замразяване на цените на тока за година
54938
Протестиращи искат замразяване на цените на тока за година
Репортаж от деня на протестите
  • Протестиращи искат замразяване на цените на тока за година
  • Репортаж от деня на протестите

Замразяване на цените на тока поне за една година и реформиране на целия енергиен сектор - това поискаха около 150 - 200 протестиращи срещу шоковото поскъпване на цената на енергоносителите. Недоволството е провокирано най-вече от неочаквания скок на цената на електроенергията с 13 процента от 1 юли.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Не министерски кресла, а електрически стол", "ГЕРБ, ще ви удари ток след изборите", "Бойко, ти си милиардер, народът - не!" и "Бойко, ти си обикновен крадец".

Лидерът на " Атака" Волен Сидеров поиска оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и реформа на самата регулаторна комисия, за да може в нея да се включат и обществени организации, които да защитават интересите на хората.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов регулаторната комисия е позволила да се вдигне цената на тока само на частните компании, а не и на държавната АЕЦ. Той смята също, че електроразпределителните дружества не са внасяли дивидент в размер на над 400 милиона лева през годините, с което са нарушили договорите си и това дава основание държавата да ги развали.

В края на протеста исканията на протестиращите бяха оформени в декларация до министър-председателя.

След протеста енергийният министър Делян Добрев обясни проблемите в сектора на зелената енергия, който е основна причина за шоковото поскъпване на тока, с печатна грешка на социалистите: "И в пленарна зала на гласуването на текста на второ четене господин Любен Корнезов обръща внимание, че има печатна грешка и увеличава с печатна грешка срока за изкупуване на енергията от фотоволтаици от 20 на 25 години. Това е изключително интересен прецедент, който струва на държавата милиарди".

Добрев допълни, че ГЕРБ ще поиска нова комисия да следи работата на енергийния регулатор.

Чуйте каква е атмосферата на протеста пред Министерски съвет. В репортажа на Марта Младенова и Теодора Пискова ще чуете мненията на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, както и на част от протестиращите.