Прокуратурата проверява БНБ заради договори на КТБ
Прокуратурата проверява БНБ заради договори на КТБ / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата ще разследва действията на БНБ, свързани с промяна на договорите за преференциална лихва в КТБ. Това съобщи в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава БНТ. Той добави, че проверката на Софийската градска прокуратура е започнала след сигнали в медиите.

Атанасова: От БНБ е имало серия от указания към квесторите на КТБ

По думите му разследването за незаконни действия на квесторите обхваща период доста след затварянето на банката, защото се установило, че началната дейност по преференциалните депозити е установена точно за това време.

Хърсев: Вложителите на КТБ, преправили договорите си, ще връщат пари

Прокуратурата разследва двамата квестори за предполагаемо преправяне на договори на депозанти в банката.

„В резултат на проверката са събрани достатъчно количество документи. Те показват и физически, и юридически лица, които са имали преференциални влогове. Говорим за лихви от порядъка на 9.8% и след това прекратяване на тези договори след поставяне на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване изплащането им от Фонда за гарантиране на влогове", каза Цацаров.

Прокуратурата започна разследване срещу квесторите в КТБ

Той допълни, че при всички случаи предмет на изясняване тук е и какви са били „да ги нарека така - указанията, които са били изпращани от БНБ към квесторите".