Производствените цени на Острова скачат
Производствените цени на Острова скачат / netinfo

Производствените цени във Великобритания са се повишили до рекордно ниво през май. Те са нараснали с 8,9 на сто спрямо същия период на миналата година. Най-бързото нарастване от стартирането на измерванията през 1986 година е факт поради по-високите цени на храните, металите и енергията, предаде Би Би Си.

Данните са по-лоши отколкото анализаторите очакваха и идват на фона на сигналите за това че икономическият ръст във Великобритания се е забавя, а потребителското доверие спада. Изследване на British Retail Consortium показва, че доверието на потребителите намалява заради покачващите се цени на и поевтиняващите имоти.

С изключение на храните, напитките, петрола и тютюневите изделия, останалите стоки са повишили цените си с 5,9 на сто за последните 12 месеца, което засилва опасението, че инфлацията вече обхваща и други сектори освен тези на храните и енергетиката. Опасенията на анализаторите са, че при нарастващата инфлация Английската централна банка не намали лихвите. Европейската централна банка пък обяви, че следваща стъпка по отношение на лихвените нива в еврозоната може да бъде в посока нагоре.