Прогнозират забавяне на ръста и приземяване на икономиката догодина
Прогнозират забавяне на ръста и приземяване на икономиката догодина / снимка: Sofia Photo Agency

Забавяне на икономическия растеж и твърдо приземяване на българската икономика догодина прогнозира Красимир Катев от икономическия екип на НДСВ по време на дискусия за влиянието у нас на световната финансова криза.

Колегите му от жълтата партия Николай Василев и Милен Велчев заложиха на далеч по-оптимистичната прогноза от 4 до 5 % икономически растеж за 2009-та. Красимир Катев обаче беше категоричен, че растежът ще спадне до нула или близо до нулата, което, по-думите му, приближава страната ни до състояние на рецесия.

Това не е централният сценарий. Централният сценарий е, че все още 4-5, 5,5 процента може да бъде ръстът. Обаче не е пренебрежима вероятността да има проблем с притока на чуждестранни инвестиции и фактически да има по-рязък спад. Това се случи в по-развити икономики, доста по-адаптивни, по-гъвкави, членове и на еврозоната. Защо да не се случи и в България?

Забавяне ще има, за това има консенсус по въпроса. Въпросът е колко голямо ще бъде това забавяне. Черният сценарий предвижда голямо забавяне на БВП, на ръста, но, казах ви това не е централният сценарий, това е сценарий с вероятност 10-15 процента.