Проекти за 400 млн. може да останат без финансиране
Проекти за 400 млн. може да останат без финансиране / снимка: БГНЕС, архив
Проекти за 400 млн. може да останат без финансиране
82095
Проекти за 400 млн. може да останат без финансиране
  • Проекти за 400 млн. може да останат без финансиране

49 проекта може да останат без финансиране с европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие". Шест проекта пък са високорискови и може изобщо да не се реализират, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й каква ще бъде цялостната загуба на средства по програмата - ще стане ясно след края на годината.

Лиляна Павлова определи 49 проекта като рискови по отношение на изпълнението, тъй като по тях трябва да се осъществят още дейности и е възможно да не приключат до края на годината. Те са на обща стойност около 400 милиона лева:

„Те си имат сключен договор, в изпълнение са, но изпълнението им е на 50-60%. Все пак е октомври, а те трябва да бъдат изцяло завършени и изпълнени до декември и да бъдат въведени в експлоатация. Там влизат проекти за градска среда, за здравеопазване, за деинституционализация, които трябва да бъдат въведени в експлоатация, Северната скоростна тангента".

Шест от тези 49 проекта обаче са високорискови. Все още нямат избран изпълнител и едва ли ще се реализират до края на годината. По думите на Павлова все още не може да се каже колко средства ще бъдат загубени по оперативната програма, но според нея сумата ще е най-много 40 милиона евро.