/ БГНЕС
Пазарът беше преместен на изкуствен остров в Токийския залив
Прочутият токийски пазар Цукиджи, най-големият рибен пазар в света и една от туристическите атракции на японската столица, вече е с нов адрес. 5 млрд. долара струва изграждане на новия пазар в района Тойосу - на територия, отвоювана от морето, далеч от централната част на Токио.
 

БГНЕС


Въпреки промяната обаче се запази най-известната традиция - търга за риба тон, пише АП. Още в първия ден след преместването на търговците традиционното биене на звънец отбеляза началото на наддаването. Последваха същите ритмични провиквания на продавачите и специални знаци с ръце на участниците в търга. Най-скъпата риба за деня бе продадена за 4,28 млн. йени (38 000 долара), което обаче не е необичайно висока цена за качествена риба тон.
 

БГНЕС


И на новия си адрес пазарът продължава да предлага над 400 вида морски дарове от цяла Япония и от чужбина, включително октоподи, змиорки, морски таралежи и други деликатеси, характерни за японската кухня.

Прочутият рибен пазар в Токио отвори врати на ново място

БГНЕС


През 83-годишното си съществуване пазарът Цукиджи привличаше десетки хиляди посетители годишно с лабиринта си от щандове, предлагащи екзотични видове риба и прясно суши. Той обаче остаря, а хигиената бе под въпрос. Затова токийските власти внимателно планираха преместването му на Тойосу - изкуствен остров в Токийския залив.
 

БГНЕС


Старият парцел на пазара временно ще стане паркинг за олимпийските игри в Токио през 2020 г., а след това там ще бъде издигнат търговски център.
 

БГНЕС

БТА, БГНЕС