Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене
Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене / БГНЕС, архив
Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене
91226
Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене
  • Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене

Народните избраници приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене. Разчетите за догодина срещнаха и критика от опозицията. Срещу законопроектите гласуваха от БСП, ДПС и АБВ.

Патриотите, които ще предложат увеличение на минималната пенсия на 300 лева, гласуваха въздържал се, а един от тях се обяви против законопроекта за държавното обществено осигуряване. Парите за здраве за догодина са с 222 млн. повече.

Основните параметри залегнали в бюджета на НОИ са повишение на минималната работна заплата от 420 на 460 лева от Нова година и на пенсиите от 1 юли с 2,4%. Вдига се вноската за пенсия с 1% от 1 януари.

Депутатите започнаха работния си ден с разглеждане на проектобюджета на Здравната каса за 2017 г. Бюджетът срещна критики. Емил Райнов от БСП обясни, че той не може да гарантира работата на Касата и осигуряването на достъп до качествено и своеобразно здравеопазване.

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 г.

"Този бюджет за сетен път показва, че през изминалите две години в сектора здравеопазване не се е случило абсолютно нищо добро. Поредните две загубени години. Министърът в оставка успя да остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване. Но с вчерашната оставка мисля, че народът си отдъхна от "експеримента Москов", коментира Райнов.

Според министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов финансовата рамка е по-добра от миналогодишната, и още за новите параметри.

"Тази философия, която се предлага от надзора на касата и правителството е свързана с увеличаване на дофинансирането на доболничната помощ, на първичната и специализираната извънболнична помощ и разходите за изследвания, за консумативи, които вървят с това. Това е свързано с изпълнение на целите и приоритетите", обясни Москов.

Депутатите приеха бюджета за държавното обществено осигуряване за догодина

Народните представители разгледаха и бюджета за държавното обществено осигуряване. Хасан Адемов от ДПС разкритикува увеличението на осигурителната вноска за сектор "Сигурност".

"И с тези 20% осигурителни вноски допълнително този фонд не се балансира, минус 130 млн. От всичките шест фонда на ДОО само един е на излишък - Фонд за трудова злополука и професионално заболяване. Така че системата на ДОО функционира в условията на тежък финансов дефицит", каза Адемов. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт припомни предложението на парламентарната група за увеличение на минималната пенсия на 300 лева.

"Патриотичният фронт не иска допълнителни средства, за да се случи това увеличение на минималната пенсия. Средствата ги има", категоричен беше той.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова защити проекта. "С предложения проект на бюджета на ДОО за 2017 г. правителството продължава две основни политики - стабилитет на пенсионно-осигурителната система и поетапно повишаване на пенсиите. За следващата година ръста на социалните плащания нито е замразен, нито някога е бивал замразяван", обясни Русинова.

В петък депутатите ще разгледат законопроекта за държавния бюджет за 2017 г.