През май и юни Индексът на тържищните цени се понижи с 12%
През май и юни Индексът на тържищните цени се понижи с 12% / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През май и юни Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отчита цените на хранителните стоки на едро, се понижи с 12 процента - до 1,320 пункта, отчетоха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Намаляването на стойността на индекса се дължи на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки, на трайния спад на цената на яйцата и на сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците.

През юни на месечна база цената на млечните произведения, пилешкото месо, рибата и колбасите намалява с 1-2 процента. Яйцата поскъпват с пет процента /до 0,22 лева за брой/, олиото - с 2,3 на сто /до 2,66 лева за литър/, а каймата - с 3 на сто.

Колебанията на цените на останалите хранителни стоки са незначителни и се движат в диапазона плюс-минус 0,5-2 процента. Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база има при яйцата - с 50 процента, и при фасула - с 18 процента. При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава стабилизиране на нивата от предходната година, като ръст с около 4 на сто се наблюдава при цените на кренвиршите и на каймата. Цените на млечните произведения поевтиняват на годишна база, съответно с 5,5 на сто - за кашкавал "Витоша", и с около един процент - за кравето сирене. Цената на кравето масло на едро се стабилизира на нивото от предходната година.

През юни цените на оранжерийните домати и краставици намаляха с около 30-40 на сто, на пресните картофи - с 48 на сто, на зрелия чесън и на зеления пипер с 15-25 процента. Цената на зелената салата се повиши на месечна база с 14 процента. През юни ябълките поскъпват с 19 процента, ягодите - с 10 на сто, а лимоните - с 13 процента. Намаление на цените на месечна база има при черешите - с 20 процента, и на бананите - с 11 на сто.

В резултат на неблагоприятните климатични условия през зимата и пролетта на 2012 г. цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през юни 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г. са по-високи.

В сравнение с юни 2011 г. се отчита повишение на цените на оранжерийните домати и краставици с 20-40 процента и на зеления пипер - с 11,5 процента. Поскъпване на годишна база се наблюдава при ягодите и черешите - с 25-30 на сто, и при бананите и лимоните - с 5-10 на сто.

С по-ниски цени през тази година са пресните картофи - с 20 на сто, зрелият чесън - с 40 на сто, и ябълките - със 7 на сто.