Премиерът: Забраняваме тютюнопушенето на обществени места през 2013-а
Премиерът: Забраняваме тютюнопушенето на обществени места през 2013-а / снимка: Министерски съвет
Борисов: Забраняваме тютюнопушенето на обществени места през 2013-а
38386
Борисов: Забраняваме тютюнопушенето на обществени места през 2013-а
  • Борисов: Забраняваме тютюнопушенето на обществени места през 2013-а

Премиерът Бойко Борисов декларира пред еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали решението на българските власти от 2013 г. да се забрани изцяло тютюнопушенето на обществените места. След срещата между двамата еврокомисарят подчерта, че стартът на новата Агенция за безопасност на храните, която заработи, е важна стъпка не само за България, но и за Европа, защото е важно да се осигури безопасността на храните на свободния европейски пазар.

След срещата си с Джон Дали Бойко Борисов заяви, че след направеното в битката с шапа България е доказала, че е изключително надеждна граница не само за Европейския съюз, но и за Шенген.

От своя страна еврокомисарят посочи, че Брюксел ще компенсира България за предприетите мерки срещу разпространението на болестта, като ще има инспекции и съдействие от ветеринарните служби в Европа по отношение на контрола и наблюдението на ситуацията.

Джон Дали каза само, че приветства поетия от правителството ангажимент от 2013 година в България да бъде забранено напълно пушенето на обществените места.

„2012 година е препоръчителен срок към държавите, които сами трябва да вземат решение. Аз го запознах със срещата ни с бранша и че ангажиментът, който поехме към тях, тъй като в момента са инвестирали в инсталации, през 2013 година тотално да забраним тютюнопушенето. Дали ще го направим през декември 2012 или през 2013-а, мисля, че за няколко месеца в случая не става въпрос. Поели сме ангажимент, ясно е", коментира премиерът.

Бойко Борисов е запознал Джон Дали с концепцията за електронно здравеопазване и с бюджета за този сектор. Говорено е и за реализацията на проекти, по които България ще получи финансова помощ от 150 млн. евро за апаратура и модернизация на лечебни заведения.