Премиерът: Имаме потенциал да бъдем газов разпределител в Югоизточна Европа
Премиерът: Имаме потенциал да бъдем газов разпределител в Югоизточна Европа / снимка: DarikNews, Надя Коцева
България има потенциал да бъде газов разпределител в Югоизточна Европа
19141
България има потенциал да бъде газов разпределител в Югоизточна Европа
  • България има потенциал да бъде газов разпределител в Югоизточна Европа

България има потенциал да бъде газов разпределител в Югоизточна Европа и да развива водещата си енергийна роля на Балканите и в Черноморския регион. Това заяви премиерът Сергей Станишев, след като откри енергийния бизнес форум, съпътстващ газовата среща на върха в столицата.

 

Станишев подчерта стратегическото положение на страната ни като връзка между Азия, Русия и Европа. Той обясни на участниците във форума, че България си е взела поуки от януарската газова криза и ще държи най-много на сигурността на енергийните  доставки. Станишев за пореден път подчерта приоритетната роля на проекта за европейски газопровод „Набуко

 

„България има и потенциала, и интереса да запази своята водеща позиция при оформяне и прилагане на обща регионална политика и основно фокусирана върху развитието и изграждането на подходяща енергийна инфраструктура, особена газова. Първо, изключително приоритетният за Европейския съюз газов проект „Набуко” за пренос на природен газ от Каспийския регион, Близкия изток и Северна Африка до Югоизточна и Централна Европа, с което България и Европейският съюз ще си осигурят достъп до значителни газови ресурси от тези региони и съответно ще разнообразят възможните източници и маршрути за природен газ”, каза премиерът.

 

„Ние ще проучим и оползотворим възможностите за сключване на дългосрочни договори с други страни производители на природен газ от Каспийския регион, Близкия изток и Северна Африка”, допълни Станишев. 

 

По думите му с разширението и развитието на инфраструктурата в България ще бъде създадена подходяща среда за изграждане на собствена търговска платформа на природен газ, газова борса.   

 

След като бе открита от премиера дискусията на енергийния бизнес продължава с изложения на някои от най-големите енергийни компании в световен мащаб – „Газпром”, „Газ дьо Франс” и други.  На бизнес форума се събраха повече от 400 участници.