Премиер и министри откриха газовия интерконектор между България и Румъния
Премиер и министри откриха газовия интерконектор между България и Румъния / БГНЕС
Премиер и министри откриха газовия интерконектор между България и Румъния
91110
Премиер и министри откриха газовия интерконектор между България и Румъния
  • Премиер и министри откриха газовия интерконектор между България и Румъния

Първата междусистемна газова връзка на България със съседна страна беше открита днес в град Мартен до Русе.

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Виктор Грегореску и представители  на Европейската комисия.

Изграждането на интерконектора между България и Румъния е първата реална крачка за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ. Това означава сигурност, конкуренция и развит енергиен пазар, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Освен връзката между България и Румъния Петкова заяви, че правителството е поело ангажимент да доведе до необратимост проекта за изграждане на интерконектора България - Гърция. Съчетаването на двата проекта ще доведе до реална диверсификяция на източниците на газ и в цяла Западна Европа. Новите връзки, които предстои да се изградят с Турция Гърция и Сърбия, ще дадат големи възможности не само за диверсификация, а и за бизнес, категоричен бе премиерът Борисов.

Премиер и министри откриха газовия интерконектор между България и Румъния
netinfo

Интерконекторът България-Румъния, който се изгражда от газопреносните оператори на двете страни "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз"-Румъния, е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2 км подводен преход през река Дунав.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Капацитетът на тръбите е 1,5 млрд. куб.м. Министър Петкова поясни, че за да потече реално газ по тръбите е необходимо да бъдат спазени всички процедури по изискванията на ЕС.

Още новини от Русе