Предсрочното въвеждане на еврото - от полза за бизнеса при криза
Предсрочното въвеждане на еврото - от полза за бизнеса при криза / netinfo

Предсрочното въвеждане на еврото у нас ще бъде от полза за бизнеса в ситуация на световна финансова криза. Това коментират икономисти по повод идеята на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепена вчера от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, за едностранно въвеждане на общата европейска валута при разплащанията у нас.

„Това би довело до някои позитивни резултати. Единият е, че ще се намалят спекулациите, а и възможностите някой неразумен политик да промени валутния борд, било в посока отменянето му, било в посока променянето на фиксирания курс на лева към еврото в сегашната му фиксация. Вторият – ще се намалят транзакционните разходи за българския бизнес – валутни и за превод. Например, ако сега българска фирма иска да плати на друга българска фирма в евро или българин прехвърли от собствената си сметка евро в друга негова собствена сметка в две различни банки, тази транзакция минава през чужбина, за което се плащат такси – стотици милиони валутни и преводни такси, които ще бъдат спестени”, смята икономистът Владимир Каролев.

"Това ще бъде и ясен сигнал за бизнеса в България и чужбина, че страната ни няма да прави неразумна макроикономическа политика никога, дотолкова, доколкото когато се въведе еврото, вече Българската народна банка, пък и правителството, което идва, няма да имат самостоятелна валутна политика”, допълни Каролев.

„Моментално лихвите по кредитите ще паднат, понеже няма да носят валутен риск на българския лев. Предполагам, че ще има и някакви други позитиви във връзка с това, че все пак в България има валута, която е стабилна и човек, който прави бизнес тук, може да се чувства по-надежден”, коментира Георги Стоев от „Индъстри Уоч”.