Председателят на КСБ инж.Светослав Глосов откри Четвъртата национална конференция по пътища
Председателят на КСБ инж.Светослав Глосов откри Четвъртата национална конференция по пътища / netinfo

„Много фирми, вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС), се преориентираха и специализираха в пътното строителство. Може би по време на форума през следващата година тук ще видим още повече участници." С тези думи председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Светослав Глосов откри четвъртата Национална конференция по пътища с международно участие на тема „Асфалтови покрития", организирана от КСБ, катедра „Пътища" при Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и агенция „Пътна инфраструктура" под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Новоизбраният председател на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров представи приоритетите на пътната агенция - изграждането на автомагистралите, обектите от ОП „Транспорт" и „Регионално развитие".

„Ще обърнем внимание на преодоляването на проблемите при реализацията на инфраструктурни проекти, подобряване на административния капацитет на агенцията във връзка с управлението и контрола върху инвестиционните проекти. Бюрокрацията по издаване на всички разрешителни от проектирането до започване на строителството е огромен труд, който трудно бихме изпълнили без подготвени кадри", уточни инж. Лазаров. Той отбеляза още, че ключово за агенцията ще бъде и съобразяването с всички европейски директиви, норми и стандарти за качеството на строителните продукти.

Водещ лектор на събитието беше проф. д-р инж. Фромут Велнер от Техническия университет в Дрезден. Той запозна участниците, сред които бяха представители на всички строителни компании, изграждащи пътища у нас, с новите тенденции и модификации на асфалтовите материали. Немският опит с полимер-модифицираните битуми, минералните битуми, разликите между тях, новите, конвенционалните и механически ориентираните изпитвания бяха акцентите на неговия доклад. Като продължение на темата на конференцията - асфалтовите покрития, бяха дискутирани и останалите продукти, свързани с пътното строителство.