Предлагат замразяване на депутатските заплати
Предлагат замразяване на депутатските заплати / снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатските заплати от 1 февруари до 31 юли, когато е краят на сесията преди лятната ваканция. Това съобщи пред журналисти в парламента Димитър Главчев.

Не смятаме, че това е популизъм, чувстваме се неудобно от повишението на заплатите, при положение, че ефективността на парламента е на това ниво, коментира той и припомни, че увеличението е с 354 лева при 340 лева минимална заплата например.

Надяваме се скоро да престанем да ги вземаме и тези заплати, защото искаме оставка на правителството и разпускане на парламента, посочи Главчев.

От "Атака" биха подкрепили предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати от 1 февруари до 31 юли. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента народният представител от групата Деница Гаджева.

"Бихме подкрепили това предложение", коментира тя. Гаджева припомни, че "Атака" е била и за премахване на субсидията за партиите.

Заплатите на депутатите са достатъчно високи, ние можем да живеем с тях, каза Гаджева.

Според нея трябва да се помисли как да се увеличи минималната заплата и минималната пенсия, защото те са важни за бита на обикновения българин.

Ранобудните студенти организират тази вечер протест срещу увеличаването на депутатските заплати. Ранобудните студенти подчертават, че възнагражденията на избраниците от близо 2200 лева ще се увеличат с 350 лева. Те напомнят, че минималната заплата за страната е 340 лева, а от средата на годината минималната пенсия ще се увеличи с 4.50 лева и ще стигне 154.50 лева.

„Това е подигравка с повече от седем месеца протест и с цялото българско общество. Подигравка, която няма да бъде подмината", заявиха студентите.

От 2010 насам депутатите гласуваха замразяване на възнагражденията си. Тази година обаче такова решение няма. Преди дни депутатът от ГЕРБ и бивш парламентарен шеф Цецка Цачева заяви, че ако управляващите не внесат предложение за оставане на заплатите във фризера, то това ще бъде направено от опозицията.