Правят ремонт за десетки милиони на столичната Централна жп гара
Правят ремонт за десетки милиони на столичната Централна жп гара / netinfo
Правят ремонт за десетки милиони на столичната Централна жп гара
71532
Правят ремонт за десетки милиони на столичната Централна жп гара
  • Правят ремонт за десетки милиони на столичната Централна жп гара

Започна ремонтът на столичната Централна жп гара. Сградата ще бъде цялостно обновена, ще се изгради нова чакалня с места за хранене и почивкаи ще се подобри околното пространство. Ремонтът, който е на стойност 62 милиона лева без ДДС, ще продължи година и половина и трябва да приключи през октомври 2015-а. През това време гарата няма да бъде затворена, графикът за движение на влаковете също няма да се променя.

Сградата на Централна гара ще бъде цялостно реконструирана, коментира изпълнителният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев. Ще бъде подменена дограмата в сградата, ще бъде направена хидроизолация на покривната конструкция, ще се поставят фотоволтаици, ще се укрепят и усилят колоните, ще се направи хидроизолация на пешеходния подлез, ще се подновят навесите на пероните, а зданието ще се модернизира изцяло отвътре, изброи той.

Ремонтът ще се извърши на два етапа, така че да не се налага затваряне на сградата и тя да може да се ползва целогодишно. Единствените промени в движението на влаковете ще бъдaт смени на коловозите в зависимост от строителните дейности, каза Ивайло Дженев, който ръководи проекта. Той обясни, че касите са преместени на ниво минус едно за удобство на пътниците, а звуковата уредба и информационните табла ще функционират. Единственият дискомфорт, освен това, че пътниците ще минават покрай строителен обект, е, че може да се наложат смени на коловозите за пристигане и тръгване на влаковете в зависимост от строителните дейности.