Правителството трябва да преструктурира работата си по привличане на чуждия бизнес
Правителството трябва да преструктурира работата си по привличане на чуждия бизнес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правителството трябва да преструктурира работата си по привличане на чуждия бизнес
48401
Правителството трябва да преструктурира работата си по привличане на чуждия бизнес
  • Правителството трябва да преструктурира работата си по привличане на чуждия бизнес

България трябва да последва сръбския пример за привличане на чужди инвестиции. Това заяви в интервю за Дарик Марко Монтеки, дългогодишен ръководител на Италиано-българската търговска камара. По думите му правителството трябва категорично да преструктурира работата си по привличане на чуждия бизнес, ако иска да спре сривът на преките чуждестранни инвестиции.

„Ние като Италианска търговска камара се срещаме и с други търговски камари тук в България. Сега наблюдавам проблем с контрола на данъците. Забелязваме повишен контрол върху плащането на данъци за чуждестранни фирми. Трябва да има законодателство, което да е за всички и да не оставя спорни въпроси. Между другото има много чуждестранни фирми, които се оплакват точно от това - че има законодателство, но то се прилага различно за различните чуждестранни фирми или според чиновника, който последствие извършва контрола”, заяви той.

„Това е много важна задача на правителството - да уеднакви тези норми и те да се прилагат еднакво от всички чиновници. Така и фирмите ще успеят да се пригодят към различните закони и норми. Със сигурност страните, с които искаме да работим не са Русия,, Индия и Китай, а Сърбия, Румъния и България и в частност България. Вашата страна има добра фискална политика, но това не е достатъчно”, коментира още Монтеки.

Често се правеха аналогии между българския премиер Бойко Борисов и бившия италиански премиер Силвио Брерлускони заради приятелството им. Смятате ли, че доброто сътрудничество ще продължи и при новия ви премиер?

Да, в миналото имаше отношения между Бойко Борисов и Берлускони. И това определено благоприятства за бизнес отношенията. После в последния период се усетиха леки трудности. Да кажем, че много бяха нещата, които обединяваха Берлускони и Борисов. Например футбола и много други черти на характера. Новият премиер Монти е решен да се покаже в друга светлина - като банкер, като европейски политик.

И все пак прогнозирате ли продължаващ спад на италианските инвестиции?

Смятам, че спадът на инвестициите е прогресивен, но не само от Италия, а и от САЩ, Германия и Франция.