Правителството открива нова процедура за концесия на Летище Пловдив
Правителството открива нова процедура за концесия на Летище Пловдив / netinfo

Правителството прие решение за откриване на нова процедура за концесиониране на Летище Пловдив. Причината е, че при предходната процедура няма подадени оферти, съобщава пресцентърът на Министерския съвет. Срокът на концесията е 35 години.

Новата процедура ще бъде проведена в съответствие с влезлите в сила през април т. г. европейски изисквания за възлагане на договори за концесия. По този начин се осигурява възможност за привличане на по-широк кръг потенциални инвеститори.

Съгласно разпоредбите на ЕС в "Официален вестник" на Европейския съюз ще бъде публикувано обявление за концесията. След това цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

Никой не иска да стопанисва летище Пловдив

В края на септември от пресцентъра на Министерството на транспорта потвърдиха за Дарик, че няма кандидати, желаещи да вземат Летище Пловдив на концесия. Аеропортът трябваше да бъде отдаден за стопанисване за същия срок от 35 години. Оферти обаче липсваха. По-рано - през юни, срокът за нови предложения беше удължен с три месеца.

Според предварителната информация заинтересовани за концесията бяха "Пампорово" АД и инвеститори от Китай, Хонконг и Турция.

Обектът е с площ 2 376 518 кв. м. В предишните условия концесионерът трябваше да инвестира не по-малко от 35 267 000 евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16 791 000 евро за първите пет години от срока на концесията.

Кандидатите трябваше да имат опит над 5 години през последните 10 години в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. души, както и товарооборот над 40 хил. тона годишно.

Всеки кандидат трябваше да е внесъл банкова гаранция за участие в размер на 150 хил. лв.

Други новини от Пловдив