Поскъпването на природния газ обсъждат социалните партньори
Поскъпването на природния газ обсъждат социалните партньори / netinfo

Да бъде ли увеличена с 28% цената на природния газ от 1-ви октомври, както предложи миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ще обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество. Заседанието се свиква по настояване на синдикалните и работодателските организации и ще бъде ръководено от вицепремиера Емел Етем.

След заседанието държавният регулатор ще вземе окончателно решение за поскъпването на природния газ от 1 октомври, обяви председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов по време на дискусията „Защита на потребителите на енергийни услуги", която се проведе с медийното партньорство на Дарик радио, в. „24 часа" и БиТиВи.

Сред участниците във форума беше и еврокомисар Меглена Кунева, която заяви, че Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България, ако бъде установено, че у нас сметките за ток и парно не отговарят на реалната консумация и са неразбираеми за потребителите. „Не бих спряла подобна процедура, ако тя е в състояние да коригира българския закон", допълни еврокомисар Кунева. По думите й 46% от оплакванията на българските граждани до Европейската комисия са заради проблеми, свързани с потреблението на ток и парно, а 25 на сто от българите са против тримесечното отчитане на тока.