Поправят закона за отпадъците след протестите на скрап бизнеса
Поправят закона за отпадъците след протестите на скрап бизнеса / снимка: БГНЕС
Поправят закона за отпадъците след протестите на скрап бизнеса
73810
Поправят закона за отпадъците след протестите на скрап бизнеса
  • Поправят закона за отпадъците след протестите на скрап бизнеса

Ден, след като влезе в сила забраната за предаване на метални отпадъци от физически лица срещу заплащане на лицензирани площадки, екоминистерството, представители на скрап бизнеса и партиите в парламента се обединиха около предложението да бъде удължен срокът за изпълнение на нормативната уредба.

Ресорният министър Станислав Анастасов заяви, че сега действащият закон е практически неизпълним и изрази надежда, че внесеният в Народното събрание законопроект ще бъде разгледан и ще бъдат направени повторни поправки в Закона.

Очаква се в сряда по време на извънредно заседание на Парламентарната комисия по околна среда и води да бъдат обсъдени евентуалните промени в наредбата.

Междувременно търговците на метали отвориха пътя през граничния пункт „Капитан Андреево", но изразиха готовност за блокада, ако политиците не изпълнят поетите ангажименти.

Часове след влизането в сила на ограниченията за предаване на черни и цветни метали от физически лица на лицензирани площадки за скрап, от бранша се вдигнаха на протест и блокираха контролно-пропусквателните пунктове „Капитан Андреево" и „Калотина".

На извънредна среща с бизнеса, екоминистърът Станислав Анастасов поясни, че ведомството ще предложи на парламента промяна в Закона за управление на отпадъците, така че изпълнението на нормативната уредба да започне от началото на 2016-а година.

"За съжаление проблемът е изключително наболял, бизнесът не може да работи от вчера. Ние се надяваме заедно с търговците на черни и цветни метали да имаме твърд ангажимент от парламентарно представените партии, че те ще подкрепят техните искания както за търговците, така и за общините и да не поставяме всички заинтересовани актьори в областта пред невъзможни за изпълнение обстоятелства и изисквания", каза министърът.

Представителите на рециклиращия бранш проведоха срещи и с партиите в парламента, където получиха уверение, че ще бъдат разгледани предложенията за нови поправки в Закона за отпадъците.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева, каза, че на първо четене законопроектът вероятно ще бъде подкрепен от партията с промяна на някои от текстовете на второ четене, ако се постигне такова съгласие в комисията.

И депутатът от левицата Атанас Мерджанов заяви, че от партията са за приемането на тези поправки, още повече че по тяхно предложение фигурират в седмичната програма на парламента в последните три седмици. Според него те трябва да бъдат приети до края на седмицата след заявената подкрепа от ДПС и ГЕРБ.

Междувременно от скрап бранша вдигнаха блокадата на граничния пункт „Капитан Андреево", но са категорични, че отново ще затворят пътя ако исканията им не бъдат чути.