Помощник на Уолфовиц подаде оставка
Помощник на Уолфовиц подаде оставка / снимка: BGNES

Един от ключовите помощници на президента на Световната банка Пол Улфовиц - Кевин Келъмс - подаде оставка, съобщиха световните агенции.

"С оглед на ситуацията около ръководството на Световната банка ми е много трудно да работя ефективно и да помагам при решаването на задачи на организацията", заяви Келъмс пред журналисти.

Напускането на Кевин Келъмс е удар за Улфовиц в една важна за него седмица, посочва Ройтерс. Управителният съвет на банката ще се събере утре, за да реши дали президентът на институцията да бъде принуден да напусне поста си или да получи възможност да преговаря своето оттегляне, съобщиха анонимни източници от съвета, цитирани от Ройтерс.

Улфовиц, който пое управлението на Световната банка през юни 2005 г., напускайки поста първи заместник-министър на отбраната, е обвиняван, че без изричното разрешение на ръководните инстанции на банката е дал значителни увеличения на заплатата на приятелката си Шаха Риза.

Шаха Риза бе изпратена на работа в Държавния департамент на САЩ след идването на Улфовиц в банката, продължавайки обаче да получава от международната финансова институция заплата, която след увеличенията се оказа по-висока от заплата на държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс.