Подобряване на регулативните режими в бизнеса - приоритет за кабинета
Подобряване на регулативните режими в бизнеса - приоритет за кабинета / netinfo

Основният приоритет пред правителството в следващите месеци по отношение на бизнес средата в България ще е оптимизирането на регулативните режими. Премахването на ненужните административни пречки трябва да направи фирмите у нас още по-конкурентни на общия европейски пазар. Това каза министър-председателят сергей Станишев, който участва в третото поредно издание на Младежкия икономически форум в Университета за национално и световно стопанство.

Втората задача, която си поставя кабинетът, е да стимулира инвестициите в човешкия капитал. През последните години безработицата спадна от 17 до нормалните за Европа 8 процента, но фирмите срещат сериозни проблеми с подбора на квалифициран персонал, дори в бързо развиващите се сектори на строителството и туризма. По думите на министър-председателя ангажиментът на държавата ще е да продължи реформите в средното и висшето образование.

Според Сергей Станишев двете стъпки, които е предприел кабинетът досега – намаляване на осигурителната тежест и на данъка върху печалбата на 10 процента, ще дадат глътка въздух на българските предприятия на прага на общия европейски пазар, но няма да са достатъчни.

Затова и държавата трябва да продължи да работи за подобряване на бизнес средата. Българският премиер прогнозира, че енергетиката, туризмът, комуникациите ще продължат да са сред най-успешните секторите и след 1 януари.

Правителството работи по дългосрочна стратегия за насърчаване на износа, каквато целенасочена политика досега липсваше, каза още Станишев. Пред студентската аудитория той косвено отговори на евроскептиците, като обясни, че процесът на адаптация на България ще е труден, но няма страна, която да не е спечелила в дългосрочен аспект от присъединяването си към Европейския съюз.