Пловдивското парно ще работи на загуба при 13% ръст на цените
Пловдивското парно ще работи на загуба при 13% ръст на цените / netinfo

Над 2,5 милиона лева загуби ще претърпи „Топлофикация-Пловдив” заради новите цени на газа, ако парното в страната не поскъпне с повече от 13 % през януари. Това съобщи на семинар в Турция изпълнителният директор на ЕVN-България Щефан Шишковиц. От ЕВН отрекоха да имат интерес към изпадналата в дългове Топлофикация-София.

От пловдивската „Топлофикация” очакват топлоенергията да поскъпне с повече от 12,83 на сто, които дружеството поиска от държавния енергиен регулатор през октомври. Иначе компанията ще бъде на загуба, каза Шишковиц. По думите му, текущата събираемост на пловдивското парно е добра – към 50 процента.

В отговор на упрека на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, че големите топлофикации не инвестират в производството на ток, което задържа цените на парното високи, Шишковиц съобщи, че до 2012 година Пловдив ще има мощност за комбинирано производство на ток и топлинна енергия на стойност 40 млн. евро.

Според годишния план на компанията до края на 2008 година са заложени 434 млн. евро за инвестиции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, където оперира EVN. Шишковиц обеща, че догодина всички абонати там ще имат нови електромери.