Пловдивският кмет отказа столичния боклук
Пловдивският кмет отказа столичния боклук / netinfo
Писмо с отказ за приемане на нови 120 000 тона софийски отпадъци на сметището в Цалапица изпрати днес пловдивският кмет Славчо Атанасов в отговор на искане, подписано от вицепремиера Меглена Плугчиева и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Също с категорично “не” отговори на запитването от правителството и карловският кмет Найден Найденов, след като политическите сили в местния общинския съвет до една, включително и ГЕРБ, са подкрепили позицията му, че Карлово вече е дало своя дан, приемайки преди година 80 000 тона столични отпадъци.

Не става дума за търговска сделка или за опит да си вдигнем цената, каза пловдивският кмет Славчо Атанасов, чиято партия ВМРО в Пловдив управлява в коалиция с партията на столичния кмет ГЕРБ: „Не става въпрос за пари, това сметище се изчерпва след няколко години. При липсата още на работещ завод за битови отпадъци, ние изпадаме в по-тежка ситуация от София”. Той определи като нагло, обидно и арогантно прозиращото в писмото на правителството твърдение, че Пловдив ще носи вина, ако Ервосъюзът наложи санкции на България заради складираните на открито бали.

Кметът на община Родопи Йордан Шишков, на чиято територия се намира Цалапица, се закани да издава всички допустими по закон разрешителни за протести, блокади и живи вериги, ако някой отново се опита да пренасочи софийски боклук към Цалапица: „Ще направя всичко възможно да защитя интересите на моите съграждани, част от които живеят на 500 метра от сметището на Цалапица и няма да допусна извозване на отпадъци от София”.

Кметът на община Марица Запрян Дачев призова Бойко Борисов да подаде оставка заради проблема с боклука „вместо да натиска други общини чрез правителството, което е тръгнал да сваля”.