Котировките на петрола се понижиха в днешната ранна търговия заради по-силния долар, но са напът да отчетат седмично повишение на фона на опасенията за доставките предвид предстоящото спиране на вноса от Русия в Европа, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент поевтиняха с 42 цента или 0,4 на сто до 96,54 долара за барел, след като прибавиха 1,3 на сто в предходната сесия.

Американският лек суров петрол поевтиня с 56 цента или 0,6 на сто до 88,52 долара за барел, намалявайки наполовина печалбите от вчера.

Все пак и двата референтни сорта са напът за седмично покачване, като при Брента се очаква то да бъде над 3 процента, а при американския петрол - над 4 процента.

Петъчните спадове бяха отчетени, след като доларовият индекс се повиши до 110,57, правейки петрола по-скъп за купувачите, притежаващи други валути.

Анализатори отбелязаха, че силното възстановяване на брутния вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие, оповестено вчера, подчертава устойчивостта на най-голямата икономика и потребител на петрол в света.

Пазарът остава предпазлив към предстоящите крайни срокове за европейски покупки на руски суров петрол преди санкциите да влязат в сила на 5 декември, коментират от "Ей Ен Зед Рисърч" (ANZ Research).
БТА